Dobra włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, które oferuje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe potrawy włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. włoski kucharz Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film