Należałoby skosztować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są niezmiernie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak szablonowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film