ekspres ciśnieniowy czy przelewowy?

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obfitego trudu. czy kawa jest dobra na kaca Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film