kasza jaglana z czekoladą

Dziś koncentrujemy się na tym, co jemy – wybieramy artykuły coraz to rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy tak właściwie jedliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe pożywienie i naturalne towary. Z tego powodu coraz to częściej również szuka się zamienników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje całkowicie odsunięty od jadłospisu a produkty dosyć ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. Wielokrotnie zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem czy też kaszą. Mają one równie dużo produktów odżywczych, lecz organizm po prostu znosi je o wiele poprawniej. Wspaniałym przykładem słusznego towary jest kasza jaglana, która niegdyś gościła na stołach nadzwyczaj w wielu przypadkach a dziś niestety pozostała zapomniana.

pierogi z kaszą jaglaną

Na szczęście coraz to więcej ludzi docenia jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Z jakiego powodu? Czym ona różni się od standardowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż riposta na to pytanie jest niezwykle prosta – kasza jaglana to całkiem inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to niezwykle delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją trochę inaczej niż tradycyjną, popularną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się wyłącznie tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu ale jest tego warte, albowiem wrażenia smakowe są w rzeczy samej fajne. Dlaczego jednak musimy zaintrygować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma niezmiernie wiele wartościowych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny towar bądź trudno jest je znaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest nadzwyczaj poprawnym źródłem niezwykle wielu witamin z grupy B, jednakowoż nie wyłącznie, dostarcza bo także witaminy z grupy E, jakie niezwykle poprawiają pamięć i koncentrację a też dużo kapitalnych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Prócz tego kasza jaglana to jest niezwykle bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje oraz w głównej mierze neutralizuje tak oznaczane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą wyraża? To pierwszorzędny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza wybitnie odżywcza i w głównej mierze lekkostrawna, dlatego nadaje się dla chorych i naturalnie dla dzieci, którym wbrew pozorom właściwy przyrządzona powinna niezwykle smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik sporadycznie spotykany dlatego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.